Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Electrolysis and Storage Batteries

Electrolysis and Storage Batteries MCQ Question and Answer

Electrolysis and Storage Batteries MCQ Question and Answer

1.?The mass of an ion liberated at an electrode is directly proportional to the quantity of electricity?.The above statement is associated with 

  • ANewton?s law
  • BFaraday?s law of electromagnetic induction
  • CFaraday?s law of electrolysis
  • DGauss?s law
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Faraday?s law of electrolysis

Explanation:

2.The charge required to liberate one-gram equivalent of any substance is known as ________  constant

  • ATime
  • BFaraday?s
  • CBoltzmann
  • DFaraday?s and Boltzmann
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Faraday?s

Explanation:

The charge required to liberate one-gram equivalent of any substance is known as  Faraday’s constant.

3.The capacity of a cell is measured in

  • AAmperes
  • BAmpere - hour
  • CWatts
  • DWatt ? hours
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Ampere - hour

Explanation:

The capacity of a cell is measured in Ampere - hour.

4.Active materials of a lead acid cell are

  • ASpongy lead
  • BLead peroxide
  • CDilute sulfuric acid
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

Active materials of a lead acid cell are Spongy lead, Lead peroxide and Dilute sulfuric acid.

5.Sulphation in a lead-acid battery occurs due to

  • AHeavy charging
  • BFast charging
  • CTrickle charging
  • DIncomplete charging
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Incomplete charging

Explanation:

Sulphation in a lead-acid battery occurs due to Incomplete charging.

6.The capacity of lead-acid cell does not depend on its

  • ATemperature
  • BRate of charge
  • CRate of discharge
  • DQuantity of active materials
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Rate of charge

Explanation:

The capacity of lead-acid cell does not depend on its Rate of charge.

7.During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery 

  • AIncreases
  • BDecreases
  • CRemains the same
  • DBecomes zero
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Increases

Explanation:

During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery Increases.

8.The active materials on the positive and negative plates of a fully charged lead-acid battery are

  • ALead and lead peroxide
  • BLead sulphate and lead
  • CLead peroxide and lead
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Lead peroxide and lead

Explanation:

9.When a lead-acid battery is in fully charged condition, the colour of its positive plate is

  • ADark grey
  • BBrown
  • CDark brown
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Dark brown

Explanation:

When a lead-acid battery is in fully charged condition, the colour of its positive plate is Dark brown.

10.The active materials of nickel-iron battery are

  • ANickel hydroxide
  • BPowered iron and its oxide
  • C21 % solution of KOH
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

The active materials of nickel-iron battery are Nickel hydroxide, Powered iron and its oxide and 21 % solution of KOH.

11.The value of specific  Gravity of acid when a lead-acid battery is fully charged is

  • A1.1
  • B1.15
  • C1.25
  • D1.285
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

1.285

Explanation:

The value of specific  Gravity of acid when a lead-acid battery is fully charged is 1.285.

12.The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is

  • AJust one
  • BAlways greater than one
  • CAlways less than one
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Always greater than one

Explanation:

The ratio of ampere-hour efficiency to watt-hour efficiency of a lead-acid cell is Always greater than one.

13.The best indication about the state of charge on a lead-acid battery is given by

  • AOutput voltage
  • BTemperature of electrolyte
  • CSpecific gravity of electrolytes
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Specific gravity of electrolytes

Explanation:

The best indication about the state of charge on a lead-acid battery is given by Specific gravity of electrolytes.

14.The storage battery generally used in electric power station is

  • ANickel cadmium battery
  • BZinc-carbon battery
  • CLead-acid battery
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Lead-acid battery

Explanation:

The storage battery generally used in electric power station is Lead-acid battery.

15.The output voltage of a charger is

  • ALess than the battery voltage
  • BHigher than the battery voltage
  • CThe same as the battery voltage
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Higher than the battery voltage

Explanation:

The output voltage of a charger is higher than the battery voltage.

16.Cells are connected in series in order to 

  • AIncrease the voltage rating 
  • BIncrease the current rating 
  • CIncrease the life of the cells 
  • DNone of the above 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Increase the voltage rating 

Explanation:

Cells are connected in series in order to  Increase the voltage rating.

17.Five 2 V cells are connected in parallel. The output voltage is

  • A1 V
  • B1.5 V
  • C1.75 V
  • D2 V
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

2 V

Explanation:

18.The capacity of a battery is expressed in terms of

  • ACurrent rating
  • BVoltage rating
  • CAmpere-hour rating
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Ampere-hour rating

Explanation:

19.During the charging and discharging of a nickel-iron cell

  • ACorrosive fumes are produced
  • BWater is neither formed nor absorbed
  • CNickel hydroxide remains upsplits
  • DIts e.m.f remains constant
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Water is neither formed nor absorbed

Explanation:

During the charging and discharging of a nickel-iron cell Water is neither formed nor absorbed.

20.As compared to constant-current system, the constant-voltage system of charging a lead acid cell has the advantage of

  • AReducing time charging
  • BIncreasing cell capacity
  • CBoth (a0 and (b)
  • DAvoiding excessive gassing
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Both (a0 and (b)

Explanation: