Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Electrostatics and Capacitance

Electrostatics and Capacitance MCQ Question and Answer

Electrostatics and Capacitance MCQ Question and Answer

1.The force between two charges is 120 N. if the distance between the charges is doubled, the force will be

  • A60 N
  • B30 N
  • C40 N
  • D20 N
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

30 N

Explanation:

The force between two charges is 120 N. if the distance between the charges is doubled, the force will be 30 N.

2.The electric field intensity at a point situated 4 meters from a point charge is 200 N/C. If the distance is reduced to 2 meters, the field intensity will be

  • A400 N/C
  • B600 N/C
  • C800 N/C
  • D1200 N/C
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

800 N/C

Explanation:

3.The lines of force due to charge particles are

  • AAlways straight
  • BAlways curved
  • CSometimes curved
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Always curved

Explanation:

The lines of force due to charge particles are Always curved.

4.The electric field at a point situated at a distance d from straight charged conductor is

  • AProportional to d
  • BInversely proportional to d
  • CInversely proportional to square of distance
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Inversely proportional to d

Explanation:

The electric field at a point situated at a distance d from straight charged conductor is Inversely proportional to d.

5.The direction of electric field due to positive charge is

  • AAway from the charge
  • BTowards the charge
  • CBoth (a) and (b)
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Away from the charge

Explanation:

The direction of electric field due to positive charge is Away from the charge.

6.A field line and an equipotential surface are

  • AAlways parallel
  • BAlways at 90°
  • CInclined at any angle 
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Always at 90°

Explanation:

A field line and an equipotential surface are Always at 90°

7.The ability of charged bodies to exert force on one another is attributed to the existence of

  • AElectrons
  • BProtons
  • CNeutrons
  • DElectric field
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Electric field

Explanation:

The ability of charged bodies to exert force on one another is attributed to the existence of Electric field.

8.If the sheet of a Bakelite is inserted between plates of an air capacitor, the capacitance will

  • Adecrease
  • Bincrease
  • Cremain unchanged
  • Dbecome zero
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

increase

Explanation:

If the sheet of a Bakelite is inserted between plates of an air capacitor, the capacitance will increase.

9.A capacitor stores 0.24 coulombs at 10 volts. Its capacitance is

  • A0.024 F
  • B0.12 F
  • C0.6 F
  • D0.8 F
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

0.024 F

Explanation:

A capacitor stores 0.24 coulombs at 10 volts. Its capacitance is 0.024 F.

10.For making a capacitor, it is better to select a dielectric having

  • ALow permittivity
  • BHigh permittivity
  • CPermittivity same as that of air
  • DPermittivity slightly more than that of air
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

High permittivity

Explanation:

For making a capacitor, it is better to select a dielectric having High permittivity.

11.The units of capacitance are

  • AVolts/coulombs
  • BCoulombs/volts
  • COhms
  • DHennery/wb
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Coulombs/volts

Explanation:

The units of capacitance are Coulombs/volts.

12.The unit of capacitance is

  • AHennery
  • BOhm
  • CFarad
  • DFarad/m
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Hennery

Explanation:

The unit of capacitance is Farad.

13.A dielectric material must be

  • AResistor
  • BInsulator
  • CGood conductor
  • DSemi-conductor
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Insulator

Explanation:

A dielectric material must be Insulator.

14.The electrolytic capacitor can be used for

  • ADC only
  • BAC only
  • CBoth DC as well as AC
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

DC only

Explanation:

The electrolytic capacitor can be used for DC only.

15.The capacitance of a capacitor is not affected by

  • ADistance between plates
  • BArea of plates
  • CThickness of plates
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Thickness of plates

Explanation:

The capacitance of a capacitor is not affected by Thickness of plates.

16.Which of the following is not a vector?

  • ALinear momentum
  • BAngular momentum
  • CElectric field
  • DElectric potential
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Electric potential

Explanation:

17.Two metal plates distance ?d? apart from a capacitor of value C farads. Another metal plate of thickness d/2 and of the same areas is inserted in between these two plates, capacitance of this three plate capacitor will be

  • A4
  • B2
  • C?
  • D?
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

2

Explanation:

18.Electric field inside a hollow metallic charged sphere is

  • AIncreasing towards centre
  • BDecreasing towards centre
  • CZero
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Zero

Explanation:

Electric field inside a hollow metallic charged sphere is Zero.

19.Two plates of parallel plate capacitor after being charges from a constant voltage source is separated apart by means of insulated handles, then the

  • AVoltage across the plates increases
  • BVoltage across the plate decreases
  • CCharge on the capacitor decreases
  • DCharge on the capacitor increases
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Voltage across the plate decreases

Explanation:

20.If AC voltage is applied to capacitive circuit, the alternating current can be flow in the circuit because

  • AVarying voltage produces the charging and discharging currents
  • BOf high peak value
  • CCharging current can flow
  • DDischarge current can flow
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Varying voltage produces the charging and discharging currents

Explanation:

If AC voltage is applied to capacitive circuit, the alternating current can be flow in the circuit because Varying voltage produces the charging and discharging currents.