Illumination MCQ Question and Answer

1.Which of the following statements is correct?

  • ALight is a form of heat energy
  • BLight is a form of electrical energy
  • CLight consists of shooting particles
  • DLight consists of electromagnetic waves
Answer / Hint Save Question
Answer:

Light consists of electromagnetic waves

Explanation:

2.Luminous efficiency of a fluorescent tube is

  • A10 limens/watt
  • B20 limens/watt
  • C40 limens/watt
  • D60 limens/watt
Answer / Hint Save Question
Answer:

60 limens/watt

Explanation:

3.Candela is the unit of which of the following?

  • AWavelength
  • BLuminous intensity
  • CLuminous flux
  • DFrequency
Answer / Hint Save Question
Answer:

Luminous intensity

Explanation:

4.Colour of light depends upon

  • AFrequency
  • BWave length
  • CBoth (a) and (b)
  • DSpeed of light
Answer / Hint Save Question
Answer:

Both (a) and (b)

Explanation:

5.Illumination of one lumen per sq. meter is called  ____________

  • ALumen meter
  • BLux
  • CFoot candle
  • DCandela
Answer / Hint Save Question
Answer:

Lux

Explanation:

6.A solid angle is expressed in terms of  ____________

  • ARadians/metre
  • BRadians
  • CSteradians
  • DDegrees
Answer / Hint Save Question
Answer:

Steradians

Explanation:

7.The unit of luminous flux is  ___________

  • AWatt/sq. Metre
  • BLumen
  • CLumen/sq. Metre
  • DWatt
Answer / Hint Save Question
Answer:

Lumen

Explanation:

8.Filament lamps operate normally at a power factor of

  • A0.5 lagging
  • B0.8 lagging
  • CUnity
  • D0.8 leading
Answer / Hint Save Question
Answer:

Unity

Explanation:

9.The filament of a GLS lamps is made of

  • ATungsten
  • BCopper
  • CCarbon
  • DAluminium
Answer / Hint Save Question
Answer:

Tungsten

Explanation:

10.Fine diameter tungsten wires are made by

  • ATurning
  • BSwaging
  • CCompressing
  • DWire drawing
Answer / Hint Save Question
Answer:

Wire drawing

Explanation:

11.What percentage of the input energy is radiated by filament lamps?

  • A2 to 5 percent
  • B10 to 15 percent
  • C25 to 30 percent
  • D40 to 50 percent
Answer / Hint Save Question
Answer:

10 to 15 percent

Explanation:

12.Which of the following lamps is the cheapest for the same wattage?

  • AFluorescent tube
  • BMercury vapour lamp
  • CGLS lamp
  • DSodium vapour lamp
Answer / Hint Save Question
Answer:

GLS lamp

Explanation:

13.Which of the following is not the standard rating of GLS lamps?

  • A100 W
  • B75 W
  • C40 W
  • D15 W
Answer / Hint Save Question
Answer:

75 W

Explanation:

14.In house the illumination is in the range of 

  • A2 – 5 lumens/watt
  • B10 – 20 lumens/watt
  • C35 – 45 lumens/watt
  • D60 – 65 lumens/watt
Answer / Hint Save Question
Answer:

60 – 65 lumens/watt

Explanation:

15.“The illumination is directly proportional to the cosine of the angle made by the normal to the illuminated surface with the direction of the incident flux”. Above statement is associated with

  • ALambert’s cosine law
  • BPlanck’s law
  • CBunsen’s law of the illumination
  • DMacbeth’s law of illumination
Answer / Hint Save Question
Answer:

Lambert’s cosine law

Explanation:

16.The colour of sodium vapour discharge lamp is

  • ARed
  • BPink
  • CYellow
  • DBluish green
Answer / Hint Save Question
Answer:

Yellow

Explanation:

17.Carbon arc lamps are commonly used in

  • APhotography
  • BCinema projectors
  • CDomestic lighting
  • DStreet lighting
Answer / Hint Save Question
Answer:

Cinema projectors

Explanation:

18.Desired illumination level on the working plane depends upon

  • AAge group observers and Whether the object is stationary or moving
  • BSize of the object to be seen and its distance from the observer
  • CWhether the object is to be seen for longer duration or shorter duration of time
  • DAll above factors
Answer / Hint Save Question
Answer:

All above factors

Explanation:

19.On which of the following factors does the depreciation or maintenance factor depend?

  • ALamp cleaning schedule
  • BAgeing of the lamp
  • CType of work carried out at the premises
  • DAll of the above factors
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above factors

Explanation:

20.In lighting installation using filament lamps  1% voltage drop results into

  • ANo loss of light
  • B1.5 percent loss in the light output
  • C3.5 percent loss in the light output
  • D15 percent loss in the light output
Answer / Hint Save Question
Answer:

3.5 percent loss in the light output

Explanation: