Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Measurement and instrumentation

Measurement and instrumentation MCQ Question and Answer

1.Which of the following instruments indicate the instantaneous value of the electrical quantity being measured at the time at which it is being measured?

  • AAbsolute instruments
  • BIndicating instruments
  • CRecording instruments
  • DIntegrating instruments
Answer / Hint Save Question
Answer:

Indicating instruments

Explanation:

2._________ Instruments are those which measure the total quantity of electricity delivered in a particular time. 

  • AAbsolute
  • BIndicating
  • CRecording
  • DIntegrating
Answer / Hint Save Question
Answer:

Integrating

Explanation:

3.Which of the following are Integrating instruments?

  • AAmmeters
  • BVoltmeters
  • CWattmeters
  • DAmpere-hour and watt-hour meters
Answer / Hint Save Question
Answer:

Ampere-hour and watt-hour meters

Explanation:

4.Resistances can be measured with the help of

  • AWattmeters
  • BVoltmeters
  • CAmmeters
  • DOhmmeters and resistance bridges 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Ohmmeters and resistance bridges 

Explanation:

5.Which of the following essential features is possessed by indicating instrument?

  • ADeflecting device
  • BControlling device
  • CDamping device
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above

Explanation:

6.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

A

Explanation:

7.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

B

Explanation:

8.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

C

Explanation:

9.A  _________  device prevents the oscillation of the moving system and enables the latter to reach its final position quickly 

  • ADeflecting
  • BControlling
  • CDamping
  • DAny of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Damping

Explanation:

10.The spring material used in a spring control device should have the following property.

  • AShould be non-magnetic and have low specific resistance
  • BMost be of low temperature co-efficient 
  • CShould not be subjected to fatigue
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above 

Explanation:

11.Which of the following properties damping oil must possess?

  • AMust be a good insulator and non-evaporating
  • BShould not have corrosive action upon the metal of the vane
  • CThe viscosity of the oil should not change with the temperature
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above 

Explanation:

12.A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as  __________  by using a low resistance shunt.

  • AAmmeter
  • BVoltmeter
  • CFlux-meter
  • DBallistic galvanometer 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Ammeter

Explanation:

13.A moving-coil permanent-magnet instrument can be used as flux-meter

  • ABy using a low resistance shunt
  • BBy using a high series resistance
  • CBy eliminating the control springs
  • DBy making control springs of large moment of inertia 
Answer / Hint Save Question
Answer:

By eliminating the control springs

Explanation:

14.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

A

Explanation:

15.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

A

Explanation:

16.QUESTION

  • AA
  • BB
  • CC
  • DD
Answer / Hint Save Question
Answer:

A

Explanation:

17.Which of the following devices may be used for extending the range of instruments?

  • AShunts
  • BMultipliers
  • CCurrent transformers and Potential transformers
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above 

Explanation:

18.An induction meter can handle current upto

  • A10 A
  • B30 A
  • C60 A
  • D100 A
Answer / Hint Save Question
Answer:

100 A

Explanation:

19.Induction type single phase energy meters measure electric energy in

  • AkW
  • BWh
  • CkWh
  • DVAR
Answer / Hint Save Question
Answer:

kWh

Explanation:

20.Most common form of AC meters met with in every day domestic and industrial installations are 

  • AMercury motor meters
  • BCommutator motor meters
  • CInduction type single phase energy meters
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Induction type single phase energy meters

Explanation: