Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Transmission and Distribution

Transmission and Distribution MCQ Question and Answer

1.Transmission line connects 

  • AGenerating station to a switching station/step-down transformer station.
  • BStep-down transformer station to service transformer banks.
  • CDistribution transformer to consumer premises. 
  • DService points to consumer premises.
Answer / Hint Save Question
Answer:

Generating station to a switching station/step-down transformer station.

Explanation:

2.A 3-phase 4-wire system is commonly used for

  • APrimary Distribution
  • BSecondary Distribution
  • CPrimary Transmission
  • DSecondary Transmission
Answer / Hint Save Question
Answer:

Secondary Distribution

Explanation:

3.The rated voltage of a 3-phase power is given as 

  • ARMS phase voltage 
  • BPeak phase voltage
  • CRMS line to  line voltage
  • DPeak line to  line voltage
Answer / Hint Save Question
Answer:

RMS line to  line voltage

Explanation:

4.Which of the following is usually not the generating voltage?

  • A6.6 kV
  • B9.9 kV
  • C11 kV
  • D13.2 kV
Answer / Hint Save Question
Answer:

9.9 kV

Explanation:

5.In a Transmission system the feeder supplies power to 

  • ATransformer substations (step-up)
  • BService mains
  • CDistributors 
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Distributors 

Explanation:

6.Feeder is designed mainly from the point of view of 

  • AIts current carrying capacity
  • BVoltage drop in it
  • COperating voltage
  • DOperating frequency 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Its current carrying capacity

Explanation:

7.Distributors are designed from the point of view of

  • AIts current carrying capacity
  • BOperating voltage 
  • CVoltage drop in it
  • DOperating frequency
Answer / Hint Save Question
Answer:

Voltage drop in it

Explanation:

8.Transmission and Distribution of electric power by underground system is superior to overhead system in respect of

  • AAppearance and public safety
  • BMaintenance cost
  • CFrequency of faults, power failure and accidents 
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

All of the above 

Explanation:

9.The main drawback(s) of underground system over overhead system  is/are 

  • AExposure to lightning 
  • BHeavy initial cost
  • CExposure to atmospheric hazards such as smoke, ice, wind etc.
  • DInductive interference between power and communication circuits.
Answer / Hint Save Question
Answer:

Heavy initial cost

Explanation:

10.The main drawback(s) of overhead system over underground system  is/are 

  • AUnderground system is more flexible than overhead system
  • BHigher charging current
  • CSurge problem
  • DHigh initial cost 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Surge problem

Explanation:

11.By increasing the Transmission voltage double of its original value, the same power can be despatched keeping the line loss

  • AEqual to  its original value
  • BHalf of original value
  • CDouble the original value
  • DOne-fourth of original value
Answer / Hint Save Question
Answer:

One-fourth of original value

Explanation:

12.The volume of copper required for an ac Transmission line is inversely proportional to 

  • ACurrent
  • BVoltage
  • Cpf
  • DBoth (b) and (c) 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Both (b) and (c) 

Explanation:

13.For the same conductor length, same amount of power, same losses and same maximum voltage to earth, which system required minimum conductor area?

  • ASingle-phase ac
  • B3-phase ac
  • C2-wire ac
  • D3-wire dc 
Answer / Hint Save Question
Answer:

3-wire dc 

Explanation:

14.Which of the following distribution system is preferred for good efficiency and high economy?

  • ASingle-phase, 2-wire system 
  • B2-phase, 3-wire system 
  • C3-phase, 3-wire system
  • D3-phase, 4-wire system
Answer / Hint Save Question
Answer:

3-phase, 4-wire system

Explanation:

15.The approximate cost ratio of a  220 kV , underground cable transmission and  220 kV O/H transmission is

  • A50
  • B25
  • C13
  • D5
Answer / Hint Save Question
Answer:

13

Explanation:

16.The main reason for using high voltage for long distance power transmission is

  • AReduction in transmission losses.
  • BReduction in time of transmission.
  • CIncrease in system reliability 
  • DNone of the above 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Reduction in transmission losses.

Explanation:

17.66 kV is suitable for transmission of power over 

  • A30 km
  • B60 km
  • C120 km
  • D200 km 
Answer / Hint Save Question
Answer:

60 km

Explanation:

18.If  3 MW  power is to be transmitted over a distance of  30 km,  the desirable transmission voltage will be 

  • A11 kV
  • B33 kV
  • C66 kV
  • D3.3 kV
Answer / Hint Save Question
Answer:

33 kV

Explanation:

19.The highest transmission voltage used in India is

  • A400 kV
  • B220 kV
  • C132 kV
  • D765 kV
Answer / Hint Save Question
Answer:

765 kV

Explanation:

20.If variable part of annual cost on account of interest and depreciation on the capital out lay is equal to the annual cost of electrical energy wasted in the conductors, the total annual cost will be minimum and the corresponding size of conductor will be the most economical. This statement is known as 

  • ALenz’s Law
  • BKelvin’s Law 
  • CFaraday’s Law 
  • DOhm’s Law 
Answer / Hint Save Question
Answer:

Kelvin’s Law 

Explanation: