Home » General Knowledge » GENERAL KNOWLEDGE QUIZ » INDIAN GEOGRAPHY MCQ

Indian Geography MCQ Question and Answer for Competitive exams

1.The famous Lagoon lake of India is  :

  • ADal Lake
  • BChilka Lake
  • CPullicat Lake
  • DMansarover
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Chilka Lake

Explanation:

2.Where is ‘Raisina Hills’?

  • AWhere Rashtrapati Bhavan is situated
  • BThe Hill feature in Srinagar, otherwise known as  ‘Shankaracharya Hill’
  • CThe place where the Dogra rulers of J & K built their fort in Jammu.
  • DThe rock feature at Kanyakumari where Swami Vivekananda’s statue was erected.
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Where Rashtrapati Bhavan is situated

Explanation:

3.Which of the following passes lies in the Sutlej valley?

  • ANathu La
  • BJelep La
  • CShipki La
  • DSherabathanga
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Shipki La

Explanation:

4.Where is Khyber Pass situated?

  • ABhutan
  • BBangladesh
  • CIndia
  • DPakistan 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Pakistan 

Explanation:

5.Where is Panzseer valley situated?

  • ALebanon
  • BAfghanistan
  • CJammu and Kashmir, India
  • DSuria 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Afghanistan

Explanation:

6.The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet?

  • AKhardungala
  • BRohtang
  • CLipulikh
  • DNathu la
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Nathu la

Explanation:

7.Which of the following cities lies to the western-most longitude?

  • AJaipur
  • BNagpur
  • CBhopal
  • DHyderabad
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Jaipur

Explanation:

8.Which one of the following river flows through a rift valley?

  • AGodavari
  • BNarmada
  • CKrishna
  • DMahanadi
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Narmada

Explanation:

9.Duncan Passage is located between

  • ASouth and Little Andaman
  • BNorth and South Andaman
  • CNorth and Middle Andaman
  • DAndaman and Nicobar
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

South and Little Andaman

Explanation:

10.India lies in the _____________  hemisphere.

  • ANorthern and eastern
  • BSouthern and eastern
  • CNorthern and western
  • DNorthern and southern
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Northern and eastern

Explanation:

11.Which of the following mountain ranges in India are the oldest?

  • AHimalayas
  • BVindhyas
  • CAravalli
  • DSahyadri
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Aravalli

Explanation:

12.Which foreign country is closest to Andaman Islands?

  • ASri Lanka
  • BMyanmar
  • CIndonesia
  • DPakistan
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Myanmar

Explanation:

13.Which of the following uplands is not part of the Telangana Plateau?

  • AAravalli
  • BWestern Ghat
  • CEastern  Ghat
  • DSatpura
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Aravalli

Explanation:

14.Where are the Saltora Ranges located?

  • ALadakh
  • BAlong the Vindhyas
  • CPart of the Karakoram Ranges 
  • DPart of the Western Ghat
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Part of the Karakoram Ranges 

Explanation:

15.Which one of the following is  NOT  a part along the western coast of  India?

  • ANhava Sheva
  • BMarmagao
  • CTuticorin
  • DKochi
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Tuticorin

Explanation:

16.Which of the following processes is responsible for producing the sand dunes in western Rajasthan?

  • AWind erosion
  • BErosion by water
  • CWind deposition
  • DMechanical weathering
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Wind deposition

Explanation:

17.Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West?

  • AKumaun Himalayas
  • BAssam Himalayas
  • CPanjab Himalayas
  • DNepal Himalayas
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Nepal Himalayas

Explanation:

18.The standard time of a country differs from the  GMT in multiples of

  • ATwo hours
  • BOne hour
  • CHalf hour
  • DFour minutes
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Half hour

Explanation:

19.The India Sub-continent was originally a part of

  • AJurassic-land
  • BAngara-land
  • CArya-varta
  • DGondwana-land
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Gondwana-land

Explanation:

20.Naga, Khasi and Garo hills are located in

  • APurvanchal Ranges
  • BKarakoram Ranges
  • CZaskar Ranges
  • DHimalaya Ranges
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Purvanchal Ranges

Explanation: