Indian History MCQ Question and Answer

1.The Harappan Civilization was discovered in the year:

  • A1901
  • B1921
  • C1935
  • D1942
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

1921

Explanation:

2.Lothal is a site where dockyards of which of the following civilization were found?

  • AIndus Valley
  • BMesopotamian
  • CEgyptian
  • DPersian
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Indus Valley

Explanation:

3.The people of the Indus Valley Civilization usually built their house of ?

  • APucca bricks
  • BStone
  • CWood
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Pucca bricks

Explanation:

4.The Indus Valley People traded with the ?

  • AChinese
  • BMesopotamians
  • CParthian
  • DRomans
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Mesopotamians

Explanation:

5.The Local Name Mohenjodaro is ?

  • AMound of the Living
  • BMound of the Great
  • CMound of the Dead
  • DMound of the Survivor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Mound of the Dead

Explanation:

6.The Indus Valley Civilization specialized in?

  • ATown planning
  • BArchitecture
  • CCraftsmanship
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Town planning

Explanation:

7.The famous figure of a dancing girl found in the excavation of Mohenjodaro was made up of?

  • ATerracotta
  • BSteatite
  • CBronze
  • DRed limestone
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Bronze

Explanation:

8.Which of the following animals was not known to the Indus Valley Civilization?

  • ABull
  • BHorse
  • CElephant
  • DElephant
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Elephant

Explanation:

9.The earliest city discovered in India was ?

  • AHarappa
  • BRangpur
  • CMohenjodaro
  • DSindh
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Harappa

Explanation:

10.Which one of the following Indus Civilization site gives evidence of a dockyard?

  • AHarappa
  • BLothalMohenjodaro
  • CRakhigarhi
  • DLothal
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Lothal

Explanation:

11.An advance water management system of Harappan times as been unearthed at ? 

  • ADholavira 
  • BLothal 
  • CLothal 
  • DAlamgrpur
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Dholavira

 

Explanation:

12.The archaeological finds from Alamgirpur in Ghaziabad district reflected the ? 

  • AHarappa Culture 
  • BVedic Culture 
  • CMauryan Culture 
  • DGupta Period Culture
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Harappa Culture

 

Explanation:

13.Cotton for textile was first cultivated in ? 

  • AEgypt 
  • BMesopotamia 
  • CCentral America 
  • DIndia
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

India

Explanation:

14.Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at ? 

  • AKalibangan 
  • BDhlavira 
  • CKotdiji 
  • DAmri
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Dhlavira

 

Explanation:

15.Which one of the following was not known to the Harappan? 

  • AConstruction of well 
  • BConstruction of Pillars 
  • CConstruction of Drain 
  • DConstruction of Aches
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Construction of Aches

Explanation:

16.A copper Chariot of Harappa times was discovered at ? 

  • AKuntal 
  • BRakhigarhi 
  • CDaimabad 
  • DBanawali
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Daimabad

 

Explanation:

17.One of the following sites from where the famous  Bullseal of Indus Valley Civilization was found ? 

  • AHarappa ? 
  • BChanhudaro 
  • CLothal 
  • DMohenjodaro
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Harappa ?

 

Explanation:

18.Who discovered the Indus valley Civilization?  

  • ASir Leonard Wooley 
  • BV.S. Agrawal 
  • CDayaram Sahni 
  • DA.L. Basham
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Dayaram Sahni

 

Explanation:

19.Who was the first European to designate Aryan as a race?  

  • AWilliam Jones 
  • BH.H. Wilson 
  • CMax Muller 
  • DGeneral Cunningham
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Max Muller

 

Explanation:

20.The Staple food of the Vedic Aryan Was?  

  • ABarley and rice 
  • BMilk and its products 
  • CRice and pulses 
  • DVegetables and fruits
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Milk and its products

 

Explanation: