Indian Polity MCQ Question and Answer

1.The Government of India Ac, 1935 was Based on:

  • AThe principle of federation and Parliamentary system
  • BThe principle of succession of the British Indian provinces
  • CAcceptance of the idea of a Constituent Assembly to draft a constitution
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

The principle of federation and Parliamentary system

Explanation:

2.The monopoly of Indian trade of the East India Company was abolished by the :

  • ARegulating Act,1773
  • BCharter Act,1813
  • CCharter Act, 1833
  • DGovernment of India Act,1858
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Charter Act,1813

Explanation:

3.With reference to the colonial period of India, the trade monopoly of the East India Company was ended by—

  • AThe regulating Act of 1773
  • BPitt’s India Act of 1784
  • CThe Charter Act of 1813
  • DThe Charter Act of 1833
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

The Charter Act of 1813

Explanation:

4.Two independent states of India and Pakistan were created by :

  • AThe Simla Conference
  • BTe Cripps proposal
  • CThe Cabinet Mission Plan
  • DThe Indian Independence Act
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

The Indian Independence Act

Explanation:

5.Diarchy was first introduced under—

  • AMorley-Minto Reforms
  • BMont-Ford Reforms
  • CSimon Commission Plan
  • DGovernment of India Act,1935
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Mont-Ford Reforms

Explanation:

6.In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to the:

  • AFederal Legislature
  • BProvincial Legislature
  • CGovernor General
  • DProvincial Governor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Governor General

Explanation:

7.The Indian Legislature was made bi-cameral for the first time by—

  • AIndian Council Act of 1892
  • BIndian Council Act of 1909
  • CThe Government of India Act of 1919
  • DThe Government of India Act of 1935
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

The Government of India Act of 1919

Explanation:

8.Which of the following Acts was described by Jawahar Lal Nehru as ‘Charter of Slavery’?

  • ARegulating Act of 1773
  • BPitt’s India Act of 1784
  • CGovernment of India Act of 1919
  • DGovernment of India Act of 1935
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Government of India Act of 1935

Explanation:

9.In which year did the Parliament adopt Indian Constitution?

  • A1947
  • B1948
  • C1950
  • D1952
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

1950

Explanation:

10.Which was not a member of Cabinet Mission?

  • APathic Lawrance
  • BStafford Cripps
  • CA.V.Alexander
  • DJonn Simon
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Jonn Simon

Explanation:

11.Which of the following was the biggest source for the Constitution of India?

  • AThe Government of India Act of 1919
  • BThe Government of India Act of 1935
  • CThe Indian Independence Act, 1947
  • DNone of above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

The Government of India Act of 1935

Explanation:

12.The Constitution of India Came into force on :

  • AJanuary 26,1950
  • BDecember 9, 1946
  • CJanuary 26,1949
  • DNovember 26, 1951
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

January 26,1950

Explanation:

13.The supreme Court of India was set up by the –

  • ARegulating Act,1773
  • BPitt’s India Act,1784
  • CCharter Act,1813
  • DCharter Act, 1833
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Regulating Act,1773

Explanation:

14.Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?

  • ASardar Vallabhbhai Patel
  • BDr. B.R. Ambedkar
  • CSir Alladi Krishnaswami Ayyar
  • DPt. Jawaharlal Nehru
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Pt. Jawaharlal Nehru

Explanation:

15.What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India?

  • AThe resolution of Indian National Congress
  • BThe Cabinet Mission Plan, 1946
  • CThe Indian Independence Act, 1947
  • DThe resolution of the Provincial/State legislature of the Dominion of India
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

The Cabinet Mission Plan, 1946

Explanation:

16.The Constitution of India was adopted on—

  • A26th January,1950
  • B26th January, 1949
  • C26th November, 1949
  • D15th August, 1947
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

26th November, 1949

Explanation:

17.Who preside over the first meeting of the Indian Constituent Assembly?

  • ADr. Rajendra Prasad
  • BSachidananda Sinha
  • CB.R. Ambedkar
  • DH.V. Kamath
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Sachidananda Sinha

Explanation:

18.Who among the following was the advisor to the Drafting Committee of Constituent Assembly?

  • AB. Shiva Rao
  • BB.R. Ambedkar
  • CSachidananda Sinha
  • DB.N. Rau
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

B.N. Rau

Explanation:

19.The Constituent Assembly of India started functioning from:

  • A9th December, 1946
  • B1st January, 1947
  • C26t January,947
  • D15th August, 1947
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

9th December, 1946

Explanation:

20.The Constitution of India was completed :

  • AFebruary 11, 1948
  • BNovember 26,194
  • CJanuary 26, 1950
  • DNone f these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

November 26,194

Explanation: