Basic Electrical MCQ Question and Answer

Basic Electrical  MCQ Question and Answer

1.The draft velocity of the electron is

  • AVery small as compared to speed of light
  • BEqual to speed of light
  • CAlmost equal to speed of light
  • DGreater than speed of light
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Very small as compared to speed of light

Explanation:

2.In gases the flow of current is due to

  • AElectrons only
  • BPositive ions only
  • CElectrons and positive ions
  • DElectrons, positive ions, negative ions
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Electrons, positive ions, negative ions

Explanation:

3.Two resistor are said to be connected in series when

  • ASame current passes in turn through both
  • B Both carry the same value of current
  • CTotal current equals to the sum of branch current
  • D Sum of IR drops equals to the applied e.m.f
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Same current passes in turn through both

Explanation:

4.A resistance having rating 10 ohms, 10 W is likely to be a

  • AMetallic resistor
  • BCarbon resistor
  • CWire wound resistor
  • DVariable resistor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Variable resistor

Explanation:

5.The minimum charge on an ion is

  • AEqual to the atomic number of an atom
  • BEqual to the charge of an electron
  • CEqual to the charge of number of electron in an atom
  • DZero
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Equal to the charge of an electron

Explanation:

6.A 3 ohm resistor having 2A current will dissipate the power of

  • A2 watts
  • B4 watts
  • C6 watts
  • D8 watts
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

6 watts

Explanation:

7.Which of the following statement is true?

  • AA galvanometer with low resistance in parallel is a voltmeter
  • BA galvanometer with high resistance in parallel is a voltmeter
  • CA galvanometer with low resistance in series is an ammeter
  • DA galvanometer with high resistance in series is an ammeter
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

A galvanometer with low resistance in series is an ammeter

Explanation:

8.The resistance of a few meters of wire conductor in closed electrical circuit is

  • APractically zero
  • BLow
  • CHigh
  • DVery High
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Practically zero

Explanation:

9.A 500 W, 220 V bulb is supplied with 110V. power consumption by the bulb will be

  • ASlightly less than 125 W
  • BSlightly greater than 125 W
  • CExactly 125 W
  • D250 W
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Slightly greater than 125 W

Explanation:

10.In an electric kettle water boils in 10 minutes. It is required to boil the boiler in 15 min, using the same supply mains

  • ALength of heating elements should be decreased
  • BLength of heating element should be increased
  • CLength of heating element has no effect on heating of water
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Length of heating elements should be decreased

Explanation:

11.Resistance of a material always decrease if

  • ATemperature of material is decreased
  • BTemperature of material is increased
  • CNumber of free electros available becomes more
  • DNone of the above is correct
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Number of free electros available becomes more

Explanation:

12.When electric current passes through a metallic conductor, its temperature rises. This is due to

  • ACollisions between conduction electrons and atoms
  • BThe release of conduction electrons from the parent atom
  • CMutual collision between metal atom
  • DMutual collision between conducting electron
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Collisions between conduction electrons and atoms

Explanation:

13.A glass rod when rubbed with silk cloth is charged because

  • AIt takes in proton
  • BIts atoms are removed
  • CIt gives away electrons
  • DIt gives away positive charge
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

It gives away electrons

Explanation:

14.It becomes more difficult to remove

  • AAny electrons from the orbit
  • BFirst electrons from the orbit
  • CSecond electron from the orbit
  • DThird electron from the orbit
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Third electron from the orbit

Explanation:

15.When the leg of parallel circuit is opened out the total current will be

  • AReduce
  • BIncrease
  • CDecrease
  • DBecome zero
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Decrease

Explanation:

16.Resistance of carbon filament lamp ?? as the applied voltage increases.

  • AIncreases
  • BDecreases
  • CRemain same
  • DNone of above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Decreases

Explanation:

17.For testing appliances, the wattage of test lamp should be

  • Avery low
  • Blow
  • Chigh
  • Dany value
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

high

Explanation:

18.A field of force can be exist between

  • ATwo molecule
  • BTwo ions
  • CTwo atoms
  • DTwo metal particles
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Two ions

Explanation:

19.A substance whose molecules consists dissimilar atom is called

  • ASemi-conductor
  • BSuper-conductor
  • CCompound
  • DInsulator
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Compound

Explanation:

20.Three identical resistors are first connected in parallel and then in series. The resultant resistance in first combination to the second will be

  • A9 times
  • B1/9 times
  • C1/3 times
  • D3 times
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

1/9 times

Explanation: