Electrical Welding MCQ Question and Answer

1.During resistance welding heat produced at the joint is proportional to

  • Asquare of current and resistance
  • BkVA
  • CCurrent
  • DVoltage
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

square of current and resistance

Explanation:

2.Grey iron is usually welded by   ____________ welding

  • AGas
  • BArc
  • CResistance
  • DMIG
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Gas

Explanation:

3.The metal surfaces, for electrical resistance welding must be

  • ALubricated
  • BCleaned
  • CMoistened
  • DRough
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Cleaned

Explanation:

4.In a welded joint poor fusion is due to which of the following?

  • AImproper current
  • BHigh welding speed
  • CUncleaned metal surface
  • DLack of flux
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Improper current

Explanation:

5.For arc welding, DC is produced by which of the following?

  • AMotor-generator set
  • BTungsten alloy
  • CStainless steel alloy
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Motor-generator set

Explanation:

6._____________  welding process uses consumable electrodes.

  • ATIG
  • BMIG
  • CLaser
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

MIG

Explanation:

7.Which of the following equipment is generally used for arc welding?

  • ASingle phase alternator 
  • BTwo phase alternator 
  • CThree phase alternator
  • DTransformer 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Transformer 

Explanation:

8.Which of the following is not an inert gas?

  • AArgon
  • BCarbon dioxide
  • CHelium
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Carbon dioxide

Explanation:

9.Electronic components are joined by which of the following methods?

  • ABrazing
  • BSoldering
  • CSeam welding
  • DSpot welding 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Soldering

Explanation:

10.Resistance welding cannot be used for 

  • ADielectrics
  • BFerrous materials
  • CNon-Ferrous materials
  • DAny of the above 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Dielectrics

Explanation:

11.Electric arc welding process produces temperature up to

  • A1000 degree celsius
  • B1500 degree celsius
  • C3500 degree celsius
  • D5550 degree celsius
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

5550 degree celsius

Explanation:

12.Increased heat due to shorter arc is harmful on account of

  • AUnder-cutting of base material 
  • BBurn through
  • CExcessive porosity
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

13.Arc blow results in which of the following?

  • ANon-uniform weld beads
  • BShallow weld puddle giving rise to weak weld 
  • CSplashing out of metal from weld puddle
  • DAll of the above defects 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above defects 

Explanation:

14.In seam welding 

  • AThe work piece is fixed and disc electrodes move 
  • BThe work piece moves but rotating electrodes are fixed 
  • CAny of the above 
  • DNone of the these 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Any of the above 

Explanation:

15.In arc welding major personal hazards are 

  • AFlying sparks
  • BWeld spatter
  • CHarmful infrared and ultra-violet rays from the arc 
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

16.In spot welding composition and thickness of the base metal secedes

  • AThe amount of squeeze pressure
  • BHold time
  • CThe amount of weld current
  • DAll above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All above

Explanation:

17.Helium produces which of the following?

  • ADeeper penetration
  • BFaster welding speeds
  • CNarrower heat affected zone in base metal
  • DAll of the above 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above 

Explanation:

18.Due to which of the following reasons aluminium is difficult to weld?

  • AIt has an oxide coating
  • BIt conducts away heat very rapidly 
  • CBoth (a) and (b) 
  • DNone of the above 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Both (a) and (b) 

Explanation:

19.Welding leads have 

  • AHigh flexibility
  • BHigh current handling capacity 
  • CBoth (a) and (b)
  • DNone of the above 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Both (a) and (b)

Explanation:

20.Air craft body is

  • ASpot welded 
  • BGas welded
  • CSeam welded
  • DRiveted 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Riveted 

Explanation: