Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Electrical Power Generation

Electrical Power Generation MCQ Question and Answer

1.The commercial sources of energy are

  • AFossil fuels, water and radioactive substances
  • BSolar, wind, biomass
  • CWood, animal wastes and agricultural wastes
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Answer:

Fossil fuels, water and radioactive substances

Explanation:

2.Which of the following power plants is the least reliable?

  • AWind
  • BTidal
  • CGeothermal
  • DSolar
Answer / Hint Save Question
Answer:

Wind

Explanation:

3.Which of the following methods of generating electric power from the sea water is more advantageous?

  • AOcean currents
  • BWave power
  • CTidal power
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Answer:

Tidal power

Explanation:

4.Which of the total power installed capacity (approximate) in India?

  • A125,000 MW
  • B175,000 MW
  • C200,000 MW
  • D50,000 MW
Answer / Hint Save Question
Answer:

125,000 MW

Explanation:

5.The power development programmes that are possible in  Tamil Nadu are largely based on

  • ASteam power plants
  • BHydroelectric power plants
  • CNuclear power plants
  • DDiesel power plants
Answer / Hint Save Question
Answer:

Nuclear power plants

Explanation:

6.A hydroelectric power station is commonly found in

  • ADesert areas
  • BHilly areas
  • CSwamps
  • DGrasslands
Answer / Hint Save Question
Answer:

Hilly areas

Explanation:

7.In hydroelectric power plants

  • AOperating cost is low and initial cost is high
  • BOperating cost is high and initial cost is low
  • CBoth Operating cost as well initial cost are high
  • DBoth Operating cost as well as initial cost are low
Answer / Hint Save Question
Answer:

Operating cost is low and initial cost is high

Explanation:

8.The advantage of hydroelectric power station over thermal power station is

  • AThe initial cost of hydroelectric power station is low
  • BThe operating cost of hydroelectric power station is low
  • CHydroelectric power station can supply the power throughout the year
  • DHydroelectric power station can be constructed at the place where the energy is required
Answer / Hint Save Question
Answer:

The operating cost of hydroelectric power station is low

Explanation:

9.A penstock is used as a conduit between

  • AThe steam chest and the turbine in a thermal station
  • BThe dam and the turbine in a hydro station
  • CThe turbine and the discharge drain
  • DThe turbine and the discharge drain
Answer / Hint Save Question
Answer:

The dam and the turbine in a hydro station

Explanation:

10.In high head hydroelectric power plant, the velocity of water flow in penstock is around

  • A2 m/s
  • B4 m/s
  • C7 m/s
  • D10 m/s
Answer / Hint Save Question
Answer:

2 m/s

Explanation:

11.question

  • Aa
  • Bb
  • Cc
  • Dd
Answer / Hint Save Question
Answer:

a

Explanation:

12.The term ‘Surge Tank’ is associated with which type of power plant?

  • AHigh head hydro Power Plant
  • BLow head hydro Power Plant
  • CMedium head hydro Power Plant
  • DThermal Power Plant
Answer / Hint Save Question
Answer:

High head hydro Power Plant

Explanation:

13.Location of a surge tank, in an hydroelectric power station, is near

  • ATurbine
  • BTail race
  • CReservoir
  • DDam
Answer / Hint Save Question
Answer:

Turbine

Explanation:

14.The function of a surge tank is to

  • ASupply water at constant pressure
  • BRelive water hammer pressures in the penstock pipe
  • CProduce surge in the pipeline
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Answer:

Relive water hammer pressures in the penstock pipe

Explanation:

15.Water hammer occurs in

  • ASurge tank
  • BPenstock
  • CTurbine casing
  • DDraft tube
Answer / Hint Save Question
Answer:

Penstock

Explanation:

16.question

  • Aa
  • Bb
  • Cc
  • Dd
Answer / Hint Save Question
Answer:

a

Explanation:

17.question

  • Aa
  • Bb
  • Cc
  • Dd
Answer / Hint Save Question
Answer:

a

Explanation:

18.In a medium or high head hydroelectric power station, a surge tank is provided to

  • AReduce the length of the penstock pipes
  • BAugment water at the fore bay
  • CControl the pressure variations in the penstock pipes due to sudden load changes
  • DControl the water flow through the turbine
Answer / Hint Save Question
Answer:

Control the pressure variations in the penstock pipes due to sudden load changes

Explanation:

19.Where is the draft tube of a hydropower station that is an airtight pipe located?

  • ANear the surge tank
  • BIn between the penstock and the runner
  • CIn between the runner exhaust and the tailrace
  • DAt the beginning of penstock
Answer / Hint Save Question
Answer:

In between the penstock and the runner

Explanation:

20.The draft tube is provided to

  • ARaise the water surface of the stream to create an artificial head
  • BReduce the effect of water hammer
  • CIncrease the acting head on the water wheel
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Answer:

Increase the acting head on the water wheel

Explanation: