Industrial Drives MCQ Question & Answer

Industrial Drives  MCQ Question and Answer

1.The selection of an electric motor for any application depends on which of the following factors?

  • AElectrical characteristics
  • BMechanical characteristics & Cost
  • CSize and rating of motors
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

2.For a particular application the type of electric and control gear are determined by which of the following considerations?

  • AStarting torque
  • BLimitation on starting current
  • CSpeed control range and its nature
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

3.Which of the following motors is preferred for traction work?

  • AUniversal motor
  • BDC series motor
  • CSynchronous motor
  • D3-phase induction motor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

DC series motor

Explanation:

4.Which of the following motors always starts on load?

  • AConveyor motor
  • BFloor mill motor
  • CFan motor
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

5._____________ is preferred for automatic drives.

  • ASquirrel cage induction motor
  • BSynchronous motor
  • CWard-Leonard controlled  DC motors
  • DAny of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Ward-Leonard controlled  DC motors

Explanation:

6.When the load is above ____________  a Synchronous motor is found to be more economical.

  • A2 kW
  • B20 kW
  • C50 kW
  • D100 kW
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

100 kW

Explanation:

7.The load cycle for a motor driving a power press will be  ___________

  • AVariable load
  • BContinuous
  • CContinuous but periodica
  • DIntermittent and variable load
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Intermittent and variable load

Explanation:

8.Light duty cranes are used in which of the following?

  • APower houses
  • BPumping station
  • CAutomobile workshops
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

9.While selecting an electric motor for a floor mill, which electrical characteristics will be of least significance?

  • ARunning characteristics
  • BStarting characteristics
  • CEfficiency
  • DBraking
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Braking

Explanation:

10.Which of the following motors are preferred for overhead travelling cranes?

  • ASlow speed motors
  • BContinuous duty motors
  • CShort time rated motors
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Short time rated motors

Explanation:

11.___________ is preferred for synthetic fibre mills.

  • ASynchronous motor
  • BReluctance motor
  • CSeries motor
  • DShunt motor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Reluctance motor

Explanation:

12.Ward-Leonard controlled DC drives are generally used for  ___________  excavators.

  • ALight duty
  • BMedium duty
  • CHeavy duty
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Heavy duty

Explanation:

13.Which of the following motors is used fir elevators?

  • AInduction motor
  • BSynchronous motor
  • CCapacitor start single phase motor
  • DAny of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Induction motor

Explanation:

14.Which part of a motor needs maximum attention for maintenance?

  • AFrame
  • BBearing
  • CStator winding
  • DRotor winding
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Bearing

Explanation:

15._____________ need frequent starting and stopping of electric motors.

  • APaper mills
  • BGrinding mills
  • CAir-conditioners
  • DLifts and hoists
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Lifts and hoists

Explanation:

16.Which feature, while selecting a motor for centrifugal pump, will be of least significance?

  • AStarting characteristics
  • BOperating speed
  • CHorse power
  • DAped control
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Aped control

Explanation:

17.____________ Motor is a constant speed motor.

  • ASynchronous motor
  • BSchrage motor
  • CInduction motor
  • DUniversal motor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Synchronous motor

Explanation:

18.The starting torque in case of centrifugal pumps is generally

  • ALess than running torque
  • BSame as running torque
  • CSlightly more than running torque
  • DDouble the running torque
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Less than running torque

Explanation:

19.Which of the following motors are best for the rolling mills?

  • ASingle phase motors
  • BSquirrel cage induction motors
  • CSlip ring induction motors
  • DDC motors
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

DC motors

Explanation:

20.___________is not a part of ball bearing?

  • AInner race
  • BOuter race
  • CCage
  • DBush
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Bush

Explanation: