Home » Electrical Engineering » Electrical Engineering MCQ » Magnetism and Electromagnetism

Magnetism and Electromagnetism MCQ Question and Answer

Magnetism and Electromagnetism  MCQ Question and Answer

1.Tesla is a unit of

  • AField strengthm
  • BInductance
  • CFlux density
  • DFlux
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Flux density

Explanation:

Tesla is a unit of Flux density.

2.A permeable substance is one

  • AWhich is a good conductor
  • BWhich is a bad conductor
  • CWhich is a strong magnet
  • DThrough which the magnetic lines of force can pass very easily
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Through which the magnetic lines of force can pass very easily

Explanation:

A permeable substance is one Through which the magnetic lines of force can pass very easily.

3.The materials having low retentivity are suitable for making

  • AWeak magnet
  • BTemporary magnet
  • CPermanent magnet
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Temporary magnet

Explanation:

The materials having low retentivity are suitable for making Temporary magnet.

4.A magnetic field exits around

  • AIron
  • BCopper
  • CAluminium
  • DMoving charge
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Moving charge

Explanation:

5.A magnet does not attract

  • ACobalt
  • BNickel
  • CCopper
  • DIron
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Copper

Explanation:

6.Aluminium and platinum are ???. Materials

  • AFerromagnetic
  • BDiamagnetic
  • CParamagnetic
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Paramagnetic

Explanation:

7.Ferrites are ________ materials.

  • AParamagnetic
  • BDiamagnetic
  • CFerromagnetic
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Ferromagnetic

Explanation:

8.Air gap has ?????. reluctance as compared to iron or steel path

  • ALittle
  • BLower
  • CHigher
  • DZero
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Lower

Explanation:

9.The direction of magnetic lines of force is

  • AFrom south pole to north pole
  • BFrom north pole to south pole
  • CFrom one end of the magnet to another end
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

From north pole to south pole

Explanation:

The direction of magnetic lines of force is From north pole to south pole.

10.Which of the following is the vector quantity?

  • ARelative permeability
  • BMagnetic field intensity
  • CFlux density
  • DMagnetic potential
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Magnetic field intensity

Explanation:

11.The two conductors of a transmission line carry equal current in opposite directions. The force on each conductor is

  • Aproportional to I
  • Bproportional to the square of currentproportional to distance between the conductors
  • Cinversely proportional to the square of current
  • Dproportional to the square of current
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

proportional to the square of current

Explanation:

The two conductors of a transmission line carry equal current in opposite directions. The force on each conductor is proportional to the square of current.

12. A material which is slightly repelled by a magnetic field is known as

  • AFerromagnetic material
  • BDiamagnetic material
  • CParamagnetic material
  • DConducting material
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Diamagnetic material

Explanation:

A material which is slightly repelled by a magnetic field is known as Diamagnetic material.

13.When an iron pieces are placed in magnetic field

  • AThe magnetic lines of force will bend away from their usual paths in order to go away from the piece
  • BThe magnetic lines of force will bend away from their usual paths in order to go away in order to pass through the piece
  • CThe magnetic lines of force will not be affected
  • DThe iron piece will break
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

The magnetic lines of force will bend away from their usual paths in order to go away in order to pass through the piece

Explanation:

14.Fleming?s left hand rule is used to find

  • ADirection of magnetic field due to current carrying conductor
  • BDirection of flux in a solenoid
  • CDirection of force on a current carrying conductor in a magnetic field
  • DPolarity of magnetic pole
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Direction of force on a current carrying conductor in a magnetic field

Explanation:

15.The ratio of intensity of magnetisation to the magnetisation force is known as

  • AFlux density
  • BSusceptibility
  • CRelative permeability
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Susceptibility

Explanation:

The ratio of intensity of magnetisation to the magnetisation force is known as Susceptibility.

16.Magnetising steel is normal difficult because

  • AIt corrodes easily
  • BIt corrodes easily
  • CIt has low permeability
  • DIt has high specific gravity
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

It has low permeability

Explanation:

17.The left hand rule correlates to

  • ACurrent, induced e.m.f and direction of force on a conductor
  • BMagnetic field, electric field and direction of force on a conductor
  • CSelf-induction, mutual induction and direction of force on a conductor
  • DCurrent, magnetic field and direction of force on a conductor
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Current, magnetic field and direction of force on a conductor

Explanation:

18.The unit of relative permeability is

  • AHennery/meter
  • BHennery
  • CIt is dimensionless
  • DHennery/sq.m
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

It is dimensionless

Explanation:

19.The force between two long parallel conductors is inversely proportional to

  • ARadius of conductor
  • BCurrent in one conductor
  • CProduct of current in two conductor
  • DDistance between the conductors
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Distance between the conductors

Explanation:

The force between two long parallel conductors is inversely proportional to Distance between the conductors.

20.Material subjected to rapid reversal of magnetism should have

  • ALarge area of B-H loop
  • BHigh permeability and low hysteresis loss
  • CHigh co-ercivity and high retentivity
  • DHigh co-ercivity and low density
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

High permeability and low hysteresis loss

Explanation: