Biology MCQ Question and Answer

1.The cross-section of a stem of tree has fifty rings, what is the age of the tree?

  • A50 months
  • B5 years
  • C25 years
  • D50 years
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

50 years

Explanation:

2.What are the basic units from which human spare parts can be created?

  • ANerve cells
  • BStem cells
  • CHeart cells
  • DKidney cells
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Stem cells

Explanation:

3.What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases?

  • ALeucocytes
  • BMonocytes
  • CNeutrophils
  • DLymphocytes
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Leucocytes

Explanation:

4.The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

  • AChloroplasts
  • BCell wall
  • CCell membrane
  • DNucleus
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Chloroplasts

Explanation:

5.Which among the following bears smallest living cell?

  • ABacterium
  • BMycoplasma
  • CVirus
  • DYeast
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Mycoplasma

Explanation:

6.The tissue in man where no cell division occurs after birth is

  • ASkeletal
  • BNerves
  • CConnective
  • DGerminal
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Nerves

Explanation:

7.Which one of the following cells produces antibodies?

  • AEosinophil
  • BMonocyte
  • CBasophil
  • DLymphocytes
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Lymphocytes

Explanation:

8.The main function of white blood cells in the body is to

  • ACarry oxygen
  • BHelp in clot formation
  • CProduce more red cells
  • DProtect body against diseases
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Protect body against diseases

Explanation:

9.The largest cell in the human body is

  • ANerve cell
  • BMuscle cell
  • CLiver cell
  • DKidney cell
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Nerve cell

Explanation:

10.Which of the following makes the skin layer impervious to water?

  • ACollagen
  • BMelanin
  • CKeratin
  • DChitin
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Keratin

Explanation:

11.Which of the following is a correct description of ?tissue culture??

  • AConservation of forests and plantation
  • BGrowth and propagation of horticultural crops
  • CScience of cultivating animal tissue in artificial medium
  • DProtection of wild animals
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Science of cultivating animal tissue in artificial medium

Explanation:

12.Fluid part of blood devoid of corpuscles is called

  • ATissue fluid
  • BPlasma
  • CSerum
  • DLymph
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Serum

Explanation:

13.Which one of the following is true regarding plant cells and animal cells?

  • APlant cells contain chloroplast while animal cells do not
  • BPlant cells are small while animal cells are large in size
  • CPlant cells contain nucleus while animal cells do not
  • DPlant cells and animal cells are similar in all respects
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Plant cells contain chloroplast while animal cells do not

Explanation:

14.The branch of biology dealing with the study of cells is known as

  • ACytology
  • BHistology
  • CPsychology
  • DPhysiology
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Cytology

Explanation:

15.Cell or tissue death within a living body is called as

  • ANeutrophilia
  • BNephrosis
  • CNecrosis
  • DNeoplasia
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Necrosis

Explanation:

16.Plasma membrane in eukaryotic cells is made up of

  • APhospholipid
  • BLipoprotein
  • CPhospholipo ? protein
  • DPhosphor ? protein
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Phospholipid

Explanation:

17.Which one of the following is also called the ?power house? of the cell?

  • AGolgi body
  • BMitochondrion
  • CRibosome
  • DLysosome
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Mitochondrion

Explanation:

18.Which cells in our body have the least regenerative power?

  • ABrain cells
  • BMussle cells
  • CBone cells
  • DLiver cells
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Brain cells

Explanation:

19.In human body, cartilage is found in

  • ATongue
  • BNose
  • CChin
  • DNail
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Nose

Explanation:

20.The structure in cells which contains light absorbing pigment is

  • AEndoplasmic reticulum
  • BNucleus
  • CChloroplast
  • DChromoplast
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Chloroplast

Explanation: