Physics MCQ Question and Answer

1.The dimension of which of the following is the same as that of impulse?

  • AVolume
  • BMomentum
  • CTorque
  • DChange in the rate of momentum
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Momentum

Explanation:

2.Which among the following is the fundamental quantity?

  • AVolume
  • BTime
  • CVelocity
  • DForce
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Time

Explanation:

3.What is the minimum escape velocity of rocket to be launched in to space?

  • A5 km/sec
  • B6 km/sec
  • C11 km/sec
  • D15 km/sec
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

11 km/sec

Explanation:

The minimum escape velocity of rocket to be launched in to space is 11 km/sec. Escape velocity is defined as the speed at which an object travels to break free from either the planet’s or moon’s gravity and leave without any further propulsion. 

4.Which set of conditions represents the easiest way to liquify a gas?

  • ALow temperature and high pressure
  • BHigh temperature and low pressure
  • CLow temperature and low pressure
  • DHigh temperature and high pressure
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Low temperature and high pressure

Explanation:

The easiest way to liquify a gas is at Low temperature and high pressure.

5.The instrument that measures and records the relative humidity air is

  • AHydrometer
  • BHygrometer
  • CLactometer 
  • DBarometer
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Hygrometer

Explanation:

The instrument that measures and records the relative humidity air is Hygrometer.

6.Mist is caused by 

  • ADry ice
  • BIce at low temperature
  • CWater vapour at low temperature
  • DCarbon ? monoxide in solid form
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Water vapour at low temperature

Explanation:

Mist is caused by Water vapour at low temperature.

7.While catching a ball, a player pulls down his hands to lower the ? 

  • AForce
  • BMomentum
  • CImpulse 
  • DCatching time
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Momentum

Explanation:

While catching a ball, a player pulls down his hands to lower the Momentum.

8.A particle dropped from the top of a tower uniformly falls on ground at a distance which is equal to the height of tower. Which of the following paths will be traversed by the particle?

  • ACircle
  • BParabolic
  • CGreat circle
  • DHyper ? parabolic
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Parabolic

Explanation:

9.When a bottle of scent is kept open in a corner of a room its odour is felt in all parts of the room. This is due to the phenomenon of  :

  • A Evaporation
  • BVaporisation
  • CDiffusion
  • DSublimation
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Diffusion

Explanation:

10.Clear nights are colder than cloudy nights because of

  • AConduction
  • BCondensation
  • CRadiation
  • DInsolation
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Radiation

Explanation:

Clear nights are colder than cloudy nights because of Radiation.

11.In which of the following cases, kinetic energy is being used in performing work? 

  • APadding the bicycle to cover a distance  
  • BDriving a car to cover a distance 
  • CWind mill grinding wheat grain 
  • DRowing a boat in the lake 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Driving a car to cover a distance

 

Explanation:

12.If the velocity ? time graph of a particle is represented by   y = mt + c, then the particle is moving with 

  • AConstant speed  
  • BConstant velocity 
  • CConstant acceleration 
  • DVarying acceleration 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Constant acceleration

 

Explanation:

13.A passenger standing in a bus is thrown outward when the bus takes a sudden turn. This happens due to 

  • AOutward pull on him  
  • BInertia of motion 
  • CChange in momentum 
  • DChange in acceleration 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Inertia of motion

 

Explanation:

A passenger standing in a bus is thrown outward when the bus takes a sudden turn. This happens due to Inertia of motion.

14.When pressure is increased, the melting point to ice 

  • AIncreases  
  • BDoes not change 
  • CDecreases 
  • DDepends on the impurities in the ice 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Decreases

 

Explanation:

When pressure is increased, the melting point to ice is Decreases.

15.Where are mesons found? 

  • ACosmic rays  
  • BX-rays 
  • CGamma rays 
  • DLaser beam 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Cosmic rays

 

 

Explanation:

Mesons are found in Cosmic rays.

16.For a body moving with non-uniform velocity and uniform acceleration 

  • ADisplacement ? Time graph is linear  
  • BDisplacement ? Time graph is  non ? linear 
  • CVelocity ? Time graph is  non ? linear 
  • DVelocity ? Time graph is  linear 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Displacement ? Time graph is  non ? linear

 

Explanation:

17.The fourth state of matter is known as  

  • AGas  
  • BVapour 
  • CPlasma 
  • DElectrons 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Plasma

 

Explanation:

The fourth state of matter is known as Plasma.

18.Knot is a measure of 

  • AThe speed of ship  
  • BThe curvature of spherical objects 
  • CSolar radiation 
  • DIntensity of earthquake shock 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

The speed of ship

 

 

Explanation:

Knot is a measure of The speed of ship.

19.Which of the following pairs of physical quantities have the same dimensions? 

  • AForce and power  
  • BWork and power 
  • CWork and energy 
  • DMomentum and power 
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Work and energy

 

Explanation:

20.The instrument for measuring intensity of earthquake is called 

  • AEdiograph  
  • BPantagraph 
  • CErgograph 
  • DSeismograph 
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Seismograph

 

Explanation:

The instrument for measuring intensity of earthquake is called Seismograph.