Home » Mechanical Engineering » Mechanical Engineering MCQ » Compressors, Gas Turbines And Jet Engines MCQ

Compressors, Gas Turbines And Jet Engines MCQ

Compressors, Gas Turbines And Jet Engines MCQ Question and Answer

1.In a jet propulsion

  • AThe propulsive matter is ejected from within the propelled body
  • BThe propulsive matter is caused to flow around the propelled body
  • CIts functioning does not depend upon presence of air
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

The propulsive matter is caused to flow around the propelled body

Explanation:

2.The maximum temperature in a gas turbine is

  • A200°C
  • B500°C
  • C700°C
  • D1000°C
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

700°C

Explanation:

3.Temperature of gases at end of compression as compared to exhaust gases in a gas turbine is

  • AHigher
  • BLower
  • CEqual
  • DCan't be compared
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Lower

Explanation:

4.The hottest point in a gas turbine is

  • Aat the base
  • Bat the tip
  • Cin the center
  • Dbetween ~ to i of the blade height
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

between ~ to i of the blade height

Explanation:

5.The compression ratio for the compressor is always _________ unity.

  • AEqual to
  • BLess than
  • CMore than
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

More than

Explanation:

6.The ideal efficiency of simple gas turbine cycle depends on

  • APressure ratio
  • BMaximum cycle temperature
  • CMinimum cycle temperature
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Pressure ratio

Explanation:

7.There is a certain pressure ratio (optimum) for a gas turbine at which its thermal efficiency is maximum. With increase in turbine temperature, the value of pressure ratio for the peak efficiency would

  • ARemain same
  • BDecrease
  • CIncrease
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Increase

Explanation:

8.Ratio of indicated h.p. to shaft h.p. in known as

  • ACompressor efficiency
  • BIsothermal efficiency
  • CVolumetric efficiency
  • DMechanical efficiency
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Mechanical efficiency

Explanation:

9.Ratio of indicated H.P. and brake H.P. is known as

  • AMechanical efficiency
  • BVolumetric efficiency
  • CIsothermal efficiency
  • DAdiabatic efficiency
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Mechanical efficiency

Explanation:

10.The output of a gas turbine is 300 KW and its efficiency is 20 percent, the heat supplied is

  • A6000 KW
  • B15 KW
  • C600 KW
  • D150 KW
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

15 KW

Explanation:

11.The fuel consumption in gas turbines is accounted for by

  • ALower heating value
  • BHigher heating value
  • CHeating value
  • DHigher calorific value
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Lower heating value

Explanation:

12.The indicated work per unit mass of air delivered is

  • ADirectly proportional to clearance volume
  • BGreatly affected by clearance volume
  • CNot affected by clearance volume
  • DInversely proportional to clearance volume
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Not affected by clearance volume

Explanation:

13.Which of the following plants is smallest and lightest for generating a given amount of power?

  • AGas turbine plant
  • BPetrol engine
  • CDiesel engine
  • DSolar plant
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Gas turbine plant

Explanation:

14.In jet engines, for the efficient production of large power, fuel is burnt in an atmosphere of

  • AVacuum
  • BAtmospheric air
  • CCompressed air
  • DOxygen alone
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Compressed air

Explanation:

15.Gas turbine blades are given a rake

  • AEqual to zero
  • BIn the direction of motion of blades
  • COpposite to the direction of motion of blades
  • DDepending on the velocity
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

In the direction of motion of blades

Explanation:

16.Reheating in a gas turbine

  • AIncreases the thermal efficiency
  • BIncreases the compressor work
  • CIncreases the turbine work
  • DDecreases the thermal efficiency
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Increases the thermal efficiency

Explanation:

17.In axial flow compressor, exit flow angle deviation from the blade angle is a function of

  • ABlade camber
  • BBlade camber and incidence angle
  • CSpace-chord ratio
  • DBlade camber and space-chord ratio
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Blade camber and incidence angle

Explanation:

18.The air power of the compressor is also known as

  • AIndicated power
  • BBrake power
  • CFrictional power
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Indicated power

Explanation:

19.To avoid moisture troubles, the compressed air main line should

  • ARise gradually towards the point of use
  • BDrop gradually towards the point of use
  • CBe laid vertically
  • DBe laid exactly horizontally
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Drop gradually towards the point of use

Explanation:

20.The ratio of the discharge pressure to the inlet pressure of air is called

  • ACompression ratio
  • BExpansion ratio
  • CCompressor efficiency
  • DVolumetric efficiency
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Compression ratio

Explanation: