Home » Mechanical Engineering » Mechanical Engineering MCQ » Steam Boilers, Engines, Nozzles And Turbines MCQ

Steam Boilers, Engines, Nozzles And Turbines MCQ

Steam Boilers, Engines, Nozzles And Turbines MCQ Question and Answer

1.A _________ in a boiler is used to put off fire in the furnace of the boiler when the level of water in the boiler falls to an unsafe limit.

  • ABlow off cock
  • BFusible plug
  • CStop valve
  • DSafety valve
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Fusible plug

Explanation:

2.Gradually increasing temperature of flue gases at inlet to chimney for given steam outputs is an indication of

  • AHigher effectiveness of boiler
  • BHigh calorific value coal being burnt
  • CFouling of heat transfer surfaces
  • DRaising of steam temperature
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Fouling of heat transfer surfaces

Explanation:

3.The mechanical draught _________ with the amount of smoke.

  • AIncreases
  • BDecreases
  • CDoes not effect
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Decreases

Explanation:

4.In a uniflow engine

  • ASteam enters and exhausts through the same port
  • BSteam enters at one end and exhausts at the centre
  • CSteam enters at the centre and exhausts at the other end
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Steam enters at one end and exhausts at the centre

Explanation:

5.The expansion of steam in a nozzle follows

  • ACarnot cycle
  • BRankine cycle
  • CJoule cycle
  • DStirling cycle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Rankine cycle

Explanation:

6.The compounding of turbines is done in order to

  • AReduce speed of rotor
  • BImprove efficiency
  • CReduce exit losses
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of these

Explanation:

7.A nozzle is said to be a divergent nozzle

  • AWhen the cross-section of the nozzle increases continuously from entrance to exit
  • BWhen the cross-section of the nozzle decreases continuously from entrance to exit
  • CWhen the cross-section of the nozzle first decreases from entrance to throat and then increases from its throat to exit
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

When the cross-section of the nozzle increases continuously from entrance to exit

Explanation:

8.Which of the following boiler is best suited to meet the fluctuating demand of steam?

  • ALocomotive boiler
  • BLancashire boiler
  • CCornish boiler
  • DBabcock and Wilcox boiler
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Locomotive boiler

Explanation:

9.Which type of boiler can meet rapid changes of load?

  • AVertical fire tube type
  • BHorizontal fire tube type
  • CHorizontal water tube type
  • DForced circulation type
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Forced circulation type

Explanation:

10.Which of the following coals has the highest calorific value?

  • AAnthracite coal
  • BBituminous coal
  • CLignite
  • DPeat
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Anthracite coal

Explanation:

11.The high pressure and low pressure cylinders in a receiver type compound engine are regarded as having cranks

  • A180° to each other
  • B90° to each other
  • C0° to each other
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

90° to each other

Explanation:

12.The high pressure and low pressure cylinders in a Tandem type compound engine are regarded as having cranks

  • A180° to each other
  • B90° to each other
  • C0° to each other
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

0° to each other

Explanation:

13.The high pressure and low pressure cylinders in a Woolf type compound engine are regarded as having cranks

  • A180° to each other
  • B90° to each other
  • C0° to each other
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

180° to each other

Explanation:

14.Boiler parameters are expressed by

  • ATonnes/hr. of steam
  • BPressure of steam in kg/cm²
  • CTemperature of steam in °C
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

15.The radius of a dished head is taken approximately as

  • AOne fourth
  • BHalf
  • COne
  • DTwo
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

One

Explanation:

16.A supercritical boiler is one that operates above the pressure and temperature of following values

  • A100 kg/cm² and 540°C
  • B1 kg/cm² and 100°C
  • C218 kg/cm² abs and 373°C
  • D218 kg/cm² abs and 540°C
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

218 kg/cm² abs and 373°C

Explanation:

17.Thermal equilibrium means that the flow of steam is

  • AIsothermal
  • BIsentropic
  • CHyperbolic
  • DPolytropic
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Isentropic

Explanation:

18.Steam in water tube boiler as compared to fire tube boiler

  • ACan be raised rapidly
  • BIs raised at slower rate
  • CIs raised at same rate
  • DCould be raised at fast/slow rate depending on design
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Can be raised rapidly

Explanation:

19.The function of an eccentric rod is

  • ATo provide reciprocating motion to the slide valve
  • BTo convert reciprocating motion of the piston into rotary motion of the crank
  • CTo convert rotary motion of the crankshaft into to and fro motion of the valve rod
  • DTo provide simple harmonic motion to the D-slide valve
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

To convert rotary motion of the crankshaft into to and fro motion of the valve rod

Explanation:

20.The rate of steam produced in Benson boiler is

  • A100 tonnes/h
  • B135 tonnes/h
  • C175 tonnes/h
  • D250 tonnes/h
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

135 tonnes/h

Explanation: