Home » Mechanical Engineering » Mechanical Engineering MCQ » Engineering Drawing MCQ

Engineering Drawing MCQ

Engineering Drawing MCQ Question and Answer

1.This type of section is limited by a break line:

  • ARemoved section
  • BRevolved section
  • CBroken-out section
  • DHalf section
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Broken-out section

Explanation:

2.When creating a Cutting Plane line with Auto-CAD it is customary to use a ________ to create the line.

  • ACenter line
  • BPolyline
  • CDashed line
  • DHatch line
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Polyline

Explanation:

3.Isometric drawings are often used by ________ to help illustrate complex designs.

  • AMechanical engineers
  • BPiping drafters
  • CAerospace engineers
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

4.Lines of an isometric drawing that are not parallel to the isometric axes are called

  • ATrimetric lines
  • BNon-isometric lines
  • CMultiview lines
  • DDimetric lines
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Non-isometric lines

Explanation:

5.How can the drafter prevent Auto-CAD from placing or stacking another center mark on a circle when adding a diameter dimension to it?

  • AExplode the dimension and then erase the center mark
  • BUse the Properties dialog box to turn off the center mark of the dimension
  • CIt can't be done
  • DUse the trim tool to take away the stacked center mark
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Use the Properties dialog box to turn off the center mark of the dimension

Explanation:

6.A partial auxiliary view usually shows only features on the _________ of the inclined line and not any projection of other planes.

  • AHidden lines
  • BPlane
  • CCenter lines
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Plane

Explanation:

7.In this type of concrete, the steel is pre-tensioned before the superimposed load is applied:

  • AAggregate
  • BPre-stressed
  • CReinforced
  • DPreloaded
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Pre-stressed

Explanation:

8.Welding drawings are a special type of this kind of drawing:

  • ASymbol
  • BPerspective
  • CAssembly
  • DIsometric
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Assembly

Explanation:

9.One critical issue drafters need to pay close attention to is the ________.

  • ASize of the sheet
  • BDesigner's intent
  • CScale factor
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Designer's intent

Explanation:

10.The organized and orderly approach to solving problems is known as the:

  • AEngineering process
  • BDesign process
  • CAesthetic process
  • DFunctional process
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Design process

Explanation:

11.A ________ section allows the drafter to create a Cutting Plane line which is not in a straight line across the part.

  • AOffset
  • BHalf
  • CWhole
  • DBroken out
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Offset

Explanation:

12.Drafters should use a ________ in a section view of a mechanical part that includes the cylindrical view of a threaded hole.

  • ACenter line
  • BHatch line
  • CPoly line
  • DDimension line
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Center line

Explanation:

13.This is the measured size of a finished part:

  • AActual size
  • BDimensioned size
  • CProduction size
  • DBasic size
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Actual size

Explanation:

14.The type of line that projects from an object for the express purpose of locating a dimension is a ________ line.

  • AVisible
  • BHidden
  • CExtension
  • DDimension
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Extension

Explanation:

15.When creating an isometric drawing in Auto-CAD the drafter can utilize the Dynamic Input and Polar Coordinate system to place both vertical and horizontal lines. A line created from one point 3 inches at 180 degrees would be a ________ line.

  • AHorizontal
  • BVertical
  • CInclined
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Vertical

Explanation:

16.These are vertical distances above a common datum, reference plane, or point: 

  • APlats
  • BElevations
  • CTraverse
  • DProfiles
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Elevations

Explanation:

17.The distance a screw thread advances axially in one turn is the: 

  • ALead
  • BPitch
  • CTurn
  • DCrest
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Lead

Explanation:

18.This type of solid is egg-shaped and can be created by revolving an ellipse around one of its axes: 

  • AEllipsoid
  • BTorus
  • CCone
  • DCylinder
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Ellipsoid

Explanation:

19.An architect often relies on a _________ to complete the set of technical drawings used in the design of an office building. 

  • ATechnical illustrator
  • BArtist
  • CDrafter
  • DConstruction superintendent
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Drafter

Explanation:

20.An oil refinery relies on which type of drafter to maintain and update the technical piping drawings used for the construction and maintenance of the facility. 

  • AArchitectural
  • BCivil
  • CProcess piping
  • DElectrical
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Process piping

Explanation: