Machine Design MCQ

1.The centre to centre distance between two consecutive rivets in a row, is called

  • AMargin
  • BPitch
  • CBack pitch
  • DDiagonal pitch
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Pitch

Explanation:

2.The bending stress in a curved beam is

  • AZero at the centroidal axis
  • BZero at the point other than centroidal axis
  • CMaximum at the neutral axis
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Zero at the point other than centroidal axis

Explanation:

3.The rated life of a bearing varies

  • ADirectly as load
  • BInversely as square of load
  • CInversely as cube of load
  • DInversely as fourth power of load
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Inversely as cube of load

Explanation:

4.A cotter joint is used to connect two __________ rods

  • ACo-axial
  • BPerpendicular
  • CPerpendicular
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Co-axial

Explanation:

5.In a gear, having Involute teeth, the normal to the Involute is a tangent to the

  • ABase circle
  • BPitch circle
  • CAddendum circle
  • DDedendum circle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Base circle

Explanation:

6.The groove angle of the pulley for rope drive is usually

  • A20°
  • B35°
  • C45°
  • D60°
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

45°

Explanation:

7.A thin spherical shell of internal diameter d is subjected to an internal pressure p. If V is the storage capacity of shell, then its diameter will be

  • A(6V/ π)1/2
  • B(6V/ π)1/3
  • C(6V/ π)2
  • D(6V/ π)3
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

(6V/ π)1/3

Explanation:

8.Which one of the following loading is considered for the design of axles?

  • ABending moment only
  • BTwisting moment only
  • CCombined bending moment and twisting moments
  • DCombined action of bending moment, twisting moment and axial thrust
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Bending moment only

Explanation:

9.The coefficient of friction between the belt and pulley depends upon the

  • AMaterial of belt and pulley
  • BSlip of belt
  • CSpeed of belt
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of these

Explanation:

10.In a flange coupling, the bolts are subjected to

  • ATensile stress
  • BCompressive stress
  • CShear stress
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Shear stress

Explanation:

11.Transverse fillet welded joints are designed for

  • ATensile strength
  • BCompressive strength
  • CShear strength
  • DBending strength
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Tensile strength

Explanation:

12.The edges of the plates for cylindrical vessels are usually bevelled to an angle of 80° for

  • AReducing stress concentration
  • BEase of manufacture
  • CSafety
  • DFullering and caulking
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Fullering and caulking

Explanation:

13.In a boundary lubricated bearing, there is a __________ of lubricant between the journal and the bearing.

  • AThick film
  • BThin film
  • CEither A or B
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Thin film

Explanation:

14.According to Unwin's formula, the relation between the diameter of rivet hole (d) and the thickness of plate (t) is given by (where d and t are in mm)

  • Ad = √t
  • Bd = 1.6√t
  • Cd = 2√t
  • Dd = 6√t
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

d = 6√t

Explanation:

15.The buckling load will be maximum for a column, if

  • AOne end of the column is clamped and the other end is free
  • BBoth ends of the column are clamped
  • CBoth ends of the column are hinged
  • DOne end of the column is hinged and the other end is free
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Both ends of the column are clamped

Explanation:

16.The yield point in static loading is __________ as compared to fatigue loading.

  • AHigher
  • BLower
  • CSame
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Higher

Explanation:

17.In designing thick cylinders, the equation used is

  • ALame's equation
  • BBirnie's equation
  • CClavarinos' equation
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of these

Explanation:

18.A double strap butt joint (with equal straps) is

  • AAlways in single shear
  • BAlways in double shear
  • CEither in single shear or double shear
  • DAny one of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Always in double shear

Explanation:

19.The valve rod in a steam engine is connected to an eccentric rod by

  • ACotter joint
  • BBolted joint
  • CKnuckle joint
  • DUniversal coupling
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Knuckle joint

Explanation:

20.The objective of idler pulley in belt drive is to

  • ADecrease the tendency of belt to slip
  • BIncrease the power transmission capacity
  • CIncrease the wrap angle and belt tension
  • DAll the above objectives
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All the above objectives

Explanation: