Home » Mechanical Engineering » Mechanical Engineering MCQ » Manufacturing And Production Technology

Manufacturing And Production Technology MCQ

Manufacturing And Production Technology MCQ Question and Answer

1.High speed steel tools retain their hardness up to a temperature of

  • A250°C
  • B350°C
  • C500°C
  • D900°C
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

900°C

Explanation:

2.For machining a mild steel work piece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of

  • A50°C
  • B100°C
  • C175°C
  • D275°C
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

100°C

Explanation:

3.Stellite preserves hardness up to a temperature of

  • A350°C
  • B500°C
  • C900°C
  • D1100°C
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

1100°C

Explanation:

4.The type of reamer used for reaming operation in a blind hole, is

  • AStraight fluted reamer
  • BLeft hand spiral fluted reamer
  • CRight hand spiral fluted reamer
  • DAny one of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Right hand spiral fluted reamer

Explanation:

5.The carbide tools operating at very low cutting speeds (below 30 m/min)

  • AReduces tool life
  • BIncreases tool life
  • CHave no effect on tool life
  • DSpoils the work piece
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Reduces tool life

Explanation:

6.The obtuse angle, included between the chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill, is called

  • AHelix or rake angle
  • BPoint angle
  • CChisel edge angle
  • DLip clearance angle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Chisel edge angle

Explanation:

7.The angle formed by the leading edge of the land with a plane having the axis of the drill, is called

  • AHelix or rake angle
  • BPoint angle
  • CChisel edge angle
  • DLip clearance angle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Helix or rake angle

Explanation:

8.The machining of titanium is difficult due to

  • AHigh thermal conductivity of titanium
  • BChemical reaction between tool and work
  • CLow tool-chip contact area
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Low tool-chip contact area

Explanation:

9.Crack in grinding wheel is developed due to

  • AHigh temperature developed at the contact of the wheel face and work
  • BGrinding hard work
  • CLow speed of wheel
  • DHigh speed of wheel
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

High speed of wheel

Explanation:

10.Flank wear depends upon the

  • AHardness of the work and tool material at the operating temperature
  • BAmount and distribution of hard constituents in the work material
  • CDegree of strain hardening in the chip
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Amount and distribution of hard constituents in the work material

Explanation:

11.The factor responsible for the formation of continuous chips with built up edge is

  • ALow cutting speed and large rake angle
  • BLow cutting speed and small rake angle
  • CHigh cutting speed and large rake angle
  • DHigh cutting speed and small rake angle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Low cutting speed and small rake angle

Explanation:

12.In order to achieve a specific surface finish in single point turning, the most important factor to be controlled is

  • ADepth of cut
  • BCutting speed
  • CFeed
  • DTool rake angle
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Cutting speed

Explanation:

13.In determining the various forces on the chip, Merchant assumed that the

  • ACutting edge of the tool is sharp and it does not make any flank contact with the workpiece
  • BOnly continuous chip without built-up-edge is produced
  • CCutting velocity remains constant
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

14.In a CNC program block, N002 GO2 G91 X40 Z40......, GO2 and G91 refer to

  • ACircular interpolation in counter clockwise direction and incremental dimension
  • BCircular interpolation in counter clockwise direction and absolute dimension
  • CCircular interpolation in clockwise direction and incremental dimension
  • DCircular interpolation in clockwise direction and absolute dimension
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Circular interpolation in clockwise direction and incremental dimension

Explanation:

15.In an interchangeable assembly, shafts of size 25.000 -0.0100⁺⁰∙⁰⁴⁰ mm mate with holes of size 25.000 -0.010⁺⁰∙⁰²⁰ mm. The maximum possible clearance in the assembly will be

  • A10 microns
  • B20 microns
  • C30 microns
  • D60 microns
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

30 microns

Explanation:

16.Which of the following operation is first performed?

  • ASpot facing
  • BBoring
  • CTapping
  • DDrilling
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

Drilling

Explanation:

17.The velocity of tool along the tool face is known as

  • AShear velocity
  • BChip velocity
  • CCutting velocity
  • DMean velocity
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Chip velocity

Explanation:

18.In oblique cutting system, the cutting edge of the tool

  • AMay clear the width of the workpiece
  • BMay or may not clear the width of the workpiece
  • CMay not clear the width of the workpiece
  • DShould always clear the width of the workpiece
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

May not clear the width of the workpiece

Explanation:

19.When the cutting edge of the tool is dull, then during machining

  • AContinuous chips are formed
  • BDiscontinuous chips are formed
  • CContinuous chips with built-up edge are formed
  • DNo chips are formed
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

Continuous chips with built-up edge are formed

Explanation:

20.Segmental chips are formed during machining

  • AMild steel
  • BCast iron
  • CHigh speed steel
  • DHigh carbon steel
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Cast iron

Explanation: