Theory of Machines MCQ Question and Answer

Odisha PSC ASO Recruitment 2022

1.A kinematic chain is known as a mechanism when

  • ANone of the links is fixed
  • BOne of the links is fixed
  • CTwo of the links are fixed
  • DTwo of the links are fixed
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

One of the links is fixed

Explanation:

2.q

  • Aq
  • Bq
  • Cq
  • Dq
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

q

Explanation:

3.A pantograph is a mechanism with

  • ALower pairs
  • BHigher pairs
  • CRolling pairs
  • DTurning pairs
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Lower pairs

Explanation:

4.A ball and a socket forms a

  • ATurning pair
  • BRolling pair
  • CScrew pair
  • DSpherical pair
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Spherical pair

Explanation:

5.In a gear having involute teeth, the normal to the involute is a tangent to the

  • APitch circle
  • BBase circle
  • CAddendum circle
  • DDedendum circle
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Base circle

Explanation:

6.A mechanism is an assemblage of

  • ATwo links
  • BThree links
  • CFour or more than four links
  • DAll of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Four or more than four links

Explanation:

7.Which type of gear train is used in clock mechanism to join hour hand and minute hand?

  • ASimple gear train
  • BCompound gear train
  • CReverted gear train
  • DEpicyclic gear train
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

Epicyclic gear train

Explanation:

8.A circle passing through the pitch point with its center at the center of cam axis is known as

  • APitch circle
  • BBase circle
  • CPrime circle
  • DOuter circle
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Prime circle

Explanation:

9.Cylindrical cams can be classified as

  • ACircular
  • BTangent
  • CReciprocating
  • DNone of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

None of the above

Explanation:

10.When a rigid body is suspended vertically and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as

  • ASimple pendulum
  • BCompound pendulum
  • CTorsional pendulum
  • DSecond's pendulum
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Compound pendulum

Explanation:

11.The type of coupling used to join two shafts whose axes are neither in same straight line nor parallel, but intersect is

  • AFlexible coupling
  • BUniversal coupling
  • CChain coupling
  • DOldham's coupling
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Universal coupling

Explanation:

12.The pressure angle of a cam depends upon

  • AOffset between center lines of cam and follower
  • BLift of follower
  • CAngle of ascent
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

13.The size of cam depends upon

  • ABase circle
  • BPitch circle
  • CPrime circle
  • DPitch curve
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Base circle

Explanation:

14.Klein's construction can be used when

  • ACrank has a uniform angular velocity
  • BCrank has non-uniform velocity
  • CCrank has uniform angular acceleration
  • DCrank has uniform angular velocity and angular acceleration
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Crank has a uniform angular velocity

Explanation:

15.For the same lift and same angle of ascent, a smaller base circle will give

  • AA small value of pressure angle
  • BA large value of pressure angle
  • CThere is no such relation with pressure angle
  • DSomething else
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

A large value of pressure angle

Explanation:

16.Klein's construction gives a graphic construction for

  • ASlider-crank mechanism
  • BVelocity polygon
  • CAcceleration polygon
  • DFour bar chain mechanism
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Acceleration polygon

Explanation:

17.For simple harmonic motion of the of follower, a cosine curve represents

  • ADisplacement diagram
  • BVelocity diagram
  • CAcceleration diagram
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Acceleration diagram

Explanation:

18.The locus of a point on a thread unwound from a cylinder will be

  • AA straight line
  • BA circle
  • CInvolute
  • DCycloidal
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Involute

Explanation:

19.In a circular arc cam with roller follower, the acceleration in any position of the lift will depend only upon

  • ATotal lift, total angle of lift, minimum radius of cam and cam speed
  • BRadius of circular arc, cam speed, location of centre of circular arc and roller diameter
  • CMass of cam follower linkage, spring stiffness and cam speed
  • DTotal lift, centre of gravity of the cam and cam speed
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Total lift, total angle of lift, minimum radius of cam and cam speed

Explanation:

20.The critical speed of a shaft depends upon its

  • AMass
  • BStiffness
  • CMass and stiffness
  • DStiffness and eccentricity
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

Mass and stiffness

Explanation: