Home » Mechanical Engineering » Mechanical Engineering MCQ » Engineering Mechanics

Engineering Mechanics MCQ

Engineering Mechanics MCQ

1.The coefficient of friction depends upon

  • ANature of surfaces
  • BArea of contact
  • CShape of the surfaces
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

Nature of surfaces

Explanation:

2.The energy possessed by a body, for doing work by virtue of its position, is called

  • APotential energy
  • BKinetic energy
  • CElectrical energy
  • DChemical energy
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Potential energy

Explanation:

3.The friction experienced by a body, when at rest, is known as

  • AStatic friction
  • BDynamic friction
  • CLimiting friction
  • DCoefficient of friction
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Static friction

Explanation:

4.For any system of coplanar forces, the condition of equilibrium is that the

  • AAlgebraic sum of the horizontal components of all the forces should be zero
  • BAlgebraic sum of the vertical components of all the forces should be zero
  • CAlgebraic sum of moments of all the forces about any point should be zero
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

5.According to parallel axis theorem, the moment of inertia of a section about an axis parallel to the axis through center of gravity (i.e. IP) is given by(where, A = Area of the section, IG = Moment of inertia of the section about an axis passing through its C.G., and h = Distance between C.G. and the parallel axis.)

  • AIP = IG + Ah2
  • BIP = IG - Ah2
  • CIP = IG / Ah2
  • DIP = Ah2 / IG
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

IP = IG + Ah2

Explanation:

6.The efficiency of a lifting machine is the ratio of

  • AOutput to the input
  • BWork done by the machine to the work done on the machine
  • CMechanical advantage to the velocity ratio
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (D)

All of the above

Explanation:

7.The mechanical advantage of a lifting machine is the ratio of

  • ADistance moved by effort to the distance moved by load
  • BLoad lifted to the effort applied
  • COutput to the input
  • DAll of the above
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

Load lifted to the effort applied

Explanation:

8.The angle between two forces when the resultant is maximum and minimum respectively are

  • A0° and 180°
  • B180° and 0°
  • C90° and 180°
  • D90° and 0°
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

0° and 180°

Explanation:

9.The skidding away of the vehicle on a level circular path can be avoided if the force of friction between the wheels and the ground is __________ the centrifugal force.

  • ALess than
  • BGreater than
  • CEqual to
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Greater than

Explanation:

10.Moment of inertia of a circular section about an axis perpendicular to the section is

  • Aπd3/16
  • Bπd3/32
  • Cπd4/32
  • Dπd4/64
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (C)

πd4/32

Explanation:

11.The linear acceleration (a) of a body rotating along a circular path of radius (r) with an angular acceleration of α rad/s2, is

  • Aa = α/ r
  • Ba = α.r
  • Ca = r / α
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

a = α.r

Explanation:

12.If a number of forces are acting at a point, their resultant is given by

  • A(∑V)2 + (∑H)2
  • B√[(∑V)2 + (∑H)2]
  • C(∑V)2 +(∑H)2 +2(∑V)(∑H)
  • D√[(∑V)2 +(∑H)2 +2(∑V)(∑H)]
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

√[(∑V)2 + (∑H)2]

Explanation:

13.A framed structure is perfect, if the number of members are __________ (2j - 3), where j is the number of joints.

  • AEqual to
  • BLess than
  • CGreater than
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Equal to

Explanation:

14.The resultant of two equal forces ‘P’ making an angle ‘θ’, is given by

  • A2P sinθ/2
  • B2P cosθ/2
  • C2P tanθ/2
  • D2P cotθ/2
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (B)

2P cosθ/2

Explanation:

15.The maximum height of a projectile on a horizontal plane, is

  • Au² sin²α/2g
  • Bu² cos²α/2g
  • Cu² sin²α/g
  • Du² cos²α/g
Answer / Hint Save Question Comment On Question
Correct Answer : (A)

u² sin²α/2g

Explanation:

16.If a given force (or a given system of forces) acting on a body __________ the position of the body, but keeps it in equilibrium, then its effect is to produce internal stress in the body.

  • AChange
  • BDoes not change
  • CChanges periodically
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

Does not change

Explanation:

17.The velocity of a particle (v) moving with simple harmonic motion, at any instant is given by (where, r = Amplitude of motion, and y = Displacement of the particle from mean position.)

  • Aω.√(y² - r²)
  • Bω.√(r² - y²)
  • Cω².√(y² - r²)
  • Dω².√(r² - y²)
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (B)

ω.√(r² - y²)

Explanation:

18.The frequency of oscillation of a compound pendulum is (where kG = Radius of gyration about the centroidal axis, and h = Distance between the point of suspension and C.G. of the body.)

  • A2π. √(gh/kG² + h²)
  • B2π. √(kG² + h²/gh)
  • C1/2π. √(gh/kG² + h²)
  • D1/2π. √(kG² + h²/gh)
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (C)

1/2π. √(gh/kG² + h²)

Explanation:

19.When the spring of a watch is wound, it will possess

  • AStrain energy
  • BKinetic energy
  • CHeat energy
  • DElectrical energy
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Strain energy

Explanation:

20.The potential energy of a vertically raised body is __________ the kinetic energy of a vertically falling body.

  • AEqual to
  • BLess than
  • CGreater than
  • DNone of these
Answer / Hint Save Question
Correct Answer : (A)

Equal to

Explanation: